Kıymetli Evrak Hukuku
-
Çek İptali Davası Nedir?
Çek, ticaret ve finansal işlemlerde sıklıkla kullanılan bir ödeme aracıdır. Ancak zaman zaman çeklerin geçersiz hale gelmesi, iptal edilmesi ya…
Devamını Oku » -
Tasarrufun İptali Davaları
Tasarrufun iptali davaları, borçlunun alacaklılarına karşı yaptığı bazı işlemlerin geçersiz sayılmasını talep eden hukuki süreçlerdir. Bu davalar, özellikle iflas eden…
Devamını Oku » -
Çek Nedir?
Çek, bir havalenin ödenmesi amacıyla çıkarılan ve kıymetli evrak niteliğine sahip bir kambiyo senedidir. Hukuki mahiyeti bakımından çek, poliçe gibi…
Devamını Oku » -
Kıymetli Evrak Nedir? Unsurları Nelerdir?
Kıymetli evrak genellikle bir alacak veya başka bir hakkı içeren bir belge olarak kabul edilir ve bu haklar yalnızca belge…
Devamını Oku » -
Aval Ne Demek?
Aval, kambiyo senetlerine özgü bir tür kefalet olup Türk Ticaret Kanunu’nun 700. – 702. maddelerinde düzenlenmiştir. Aval, kambiyo kefaleti olarak…
Devamını Oku » -
Cironun Türleri Nelerdir?
Cironun türleri, senetlerin devri üzerinde farklı haklar oluşturur. Bu türler arasında öne çıkanlar şunlardır: Temlik Cirosu Nedir? Temlik cirosu, poliçedeki…
Devamını Oku » -
Kıymetli Evrak Ne Demek?
Kıymetli evrakın tanımı, Türk Ticaret Kanunu m. 645’te yapılmıştır: TTK m. 645’e göre, “Kıymetli evrak öyle senetlerdir ki, bunların içerdikleri…
Devamını Oku » -
Poliçe Nedir? Bono Nedir?
Karşılaştırmalı olarak poliçe ve bonoyu incelersek; Poliçe Nedir? Poliçe bir kambiyo senedidir ve Türk Ticaret Kanunu’nun 671 ila 775.maddeleri arasında…
Devamını Oku » -
Kambiyo Senetlerinin Özellikleri Nelerdir?
TCK uygulamasında emre ve hamiline yazılı kambiyo senetleri resmi evrak statüsündedir. Bu durum piyasa güvenliğini koruma düşüncesine hizmet etmektedir. Bizim…
Devamını Oku » -
Kıymetli Evrakın Ziyaı ve İptali Nasıl Olur?
Kıymetli evrakta hak ve senedin iç içe geçmişliği ve hakkın senetten ayrı devir ve dermeyan edilememesi ilkesi, senedin kaybedilmesi veya…
Devamını Oku »