İdare Hukuku
-
Tapu Tahsis Belgesi Nedir?
Tapu tahsis belgesi, kamu arazisi üzerine gecekondu inşa edilmesini sağlayan bir belgedir. Tapu tahsis belgesinin alınması durumunda kamu arazilerine inşa…
Devamını Oku » -
Bölgesel Kamu Kurumları ve Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları
Bölgesel kamu kurumları; GAP Bölge Kalkınma İdareleri, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi ve…
Devamını Oku » -
Kalkınma Ajansları ve Yüksek Askeri Şura
Kalkınma ajansları, 2006 yılında kurulmuştur. Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanuna tabidir. Kalkınma ajanslarının temel kurulma amacı; kamu…
Devamını Oku » -
Denetleyici ve Düzenleyici Kurumlar Nelerdir?
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmıştır. Şu anda da Amerika’da farklı alanlarda 50’den fazla düzenleyici ve denetleyici…
Devamını Oku » -
Yükseköğretim Kurumları ve Üst Kuruluşları
Yüksek Öğretim Kurumları ve Üst Kuruluşları; Yüksek Öğrenim Kurumları, Yüksek Öğretim Üst Kuruluşları ve Yüksek Öğretim Kalite Kurulu olmak üzere…
Devamını Oku » -
Büyükşehir Belediyesi ve Görevleri Nelerdir?
Büyükşehir Belediyeleri Büyükşehir Belediyesi sınırları il mülki sınırı olan ve sınırı içerisindeki ilçe belediyeleri arasına koordinasyonu sağlayan kamu tüzel kişisidir.…
Devamını Oku » -
İl Özel İdaresi Nedir?
İl özel idaresi ilin ve il halkının mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Karar organı seçmenler tarafından seçilir. İl…
Devamını Oku » -
Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı
Merkezi idarenin taşra teşkilatı, devlet tüzel kişiliğinin kapsamındadır. Anayasa tarafından da açıkça düzenlenmiştir. Mülki idare birimleri il ilçe bucak ve…
Devamını Oku » -
Merkeze Yardımcı Kuruluşlar Nelerdir
Merkeze yardımcı kuruluşlar Danıştay, Sayıştay ve Ekonomik Ve Sosyal Konsey olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Danıştay Nedir? Danıştay Türkiye Cumhuriyeti anayasası…
Devamını Oku » -
Türkiye’nin İdari Yapısı
Türkiye’nin idari yapısı merkezi idarenin başkent örgütü, merkeze yardımcı kuruluşlar, merkezi idarenin taşra örgütleri, yerel yerinden yönetimler, hizmet yerinden yönetimler…
Devamını Oku »