Haksız Tahrik Nedir?
Haksız tahrik; bir suçun haksız bir eylem sebebiyle oluşan şiddet veya elem sonucu işlenmesi durumu olup kısaca haksız bir eyleme karşı suç işlenmesi olarak düşünülebilir. Burada önemli olan failin mağdurdan kaynaklanan haksız eyleme tepkisinin ona karşı bir suç işleyerek göstermesidir.
|
Failin haksız eylem bulunmaksızın şiddet veya eleme kapılması halinin ise önemi olmayıp bu durumda haksız tahrikten bahsedilemez.
Haksız tahrik halinden bahsedilebilmesi için önceden planlanmamış, ruhsal yapıdaki değişiklik hali sebebiyle işlenen bir suçun varlığı söz konusu olmalıdır.
765 sayılı Ceza Kanununun aksine 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ağır haksız tahrik ve hafif haksız tahrik ayrımını kaldırmıştır. Böylece ağır haksız tahrik hafif haksız tahrik” ayrımı yerine, indirimin belirlenen alt sınır ve üst sınır arasında mahkeme tarafından yapılması düzenlemesine yer verilmiştir.
|
Haksız tahrik ile meşru savunmanın aynı somut olayda bulunması mümkün değildir. Meşru savunmada saldırı ile savunma arasında orantı bulunması gerekirken haksız tahrikte tahrik fiili ile tepki suçu arasında orantı bulunması aranmaz.
Kişinin tam akıl hastası olması halinde zaten ceza sorumluluğu tamamen ortadan kalktığından ayrıca haksız tahrik indiriminin uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.
Haksız Tahrikin Hukuksal Niteliği Nedir?
Haksız tahrik kusur yeteneğini azaltan bir haldir. Çünkü haksız tahrik fiili hukuka uygun hale getirmeyip yalnızca faile verilecek cezanın azaltılmasını sağlar.
Bazı suçlar bakımından cezayı azaltabilen nedenlere özel haksız tahrik denilmektedir. Bu duruma örnek olarak Türk Ceza Kanununun 129. maddesinin 1. fıkrası verilebilir. Bu maddeye göre; “Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.”
|
Haksız Tahrikin Koşulları Nelerdir?
Tahrike Sebep Olan Bir Eylem Olmalı
Hangi eylemlerin tahrike neden olacağı hakkında kanunda herhangi bir sınırlandırma bulunmayıp haksız tahrike neden olacak haller somut olaya göre belirlenmelidir.
Tahriki oluşturan eylemin doğrudan faile karşı olmasına gerek yoktur. Eylem failin yakını veya failin değer verdiği bir kişiye de işlenmiş olabilir.
Tahrik eyleminin kışkırtıcı olması gerekmektedir. Ayrıca tahrik eden kişi de tahrik etme kastının bulunması aranmaz. Kasıtlı eylemlerin yanı sıra taksirli eylemlerin de tahrike sebep olabilmesi mümkündür.
|
Eylem Haksız Olmalı
Tahrike neden olan eylemin haksız olması aranmakta olup hukuka uygun eylem sonucu haksız tahrikten söz edilemez. Haksız tahrike neden olan eylemin hukuka aykırı olması yeterli olup ceza hukuku anlamında suç veya borçlar hukuku anlamında haksız eylem niteliğinde olması aranmamaktadır.
Tahrik eden kişinin kusur yeteneğine sahip olmaması veya kişisel cezasızlık nedenlerinden yararlanması haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasına engel değildir.
Fail kendi haksız eylemiyle tahrike neden olmuşsa bu durumda haksız tahrikten yararlanabilmesi mümkün değildir.
Yargıtay içtihatlarına göre ilk hareketin kimden kaynaklandığı ortaya çıkamıyorsa bu durumda şüpheden fail yararlanır ve eylemin haksız tahrik altında işlendiği kabul edilir.
Haksız Eylem Fail Üzerinde Öfke veya Şiddetli Üzüntüye Sebep Olmalı
Haksız tahrikten bahsedebilmek için öfke ve üzüntünün beraber bulunması aranmamaktadır. İkisinin birliği haksız tahrik kurumunun oluşması için yeterli görülmektedir.
Suçun işlenmesi sırasında haksız tahrikin devam etmesi gerekmektedir. Suç işlendiği anda haksız eylem nedeniyle ortaya çıkan öfke veya üzüntünün ortadan kalkması halinde haksız tahrikten söz edilemeyecektir.
Her ne kadar tepkinin tahrik eyleminden hemen sonra olması aranmamaktaysa da etkisinin halen devam ediyor olması aranmaktadır.
Suç Haksız Tahrike Sebep Olan Kişiye Karşı İşlenmeli
Suçun tahrik edici eylemi yapan kişi dışında birine karşı işlenmesi halinde haksız tahrikten bahsedilemeyecektir.
Tahrik eylemi ile tepki suç arasında bir orantının bulunması aranmamaktadır. Çünkü haksız tahrikte öfke ve üzüntüsüne yenik düşen kişinin işlediği bir su söz konusudur.
Haksız Tahrikin Sonuçları Nelerdir?
Haksız tahrikin ceza hukuku bakımından bazı sonuçları bulunmaktadır. Bunlar;
- Haksız tahrik genel bir indirim nedenidir. İndirim miktarı Türk Ceza Kanununun 29. maddesinde; “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir. şeklinde düzenlenmiştir.
- Haksız tahrik kanuni bir indirim nedeni olup haksız tahrik şartlarının oluşmuş olması halinde indirim hakimin takdirinde olmayıp zorunludur.
Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Ezgi YÜCEL