Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?
Adli sicil kaydı, halk arasında sabıka kaydı olarak da tanımlanmakta olup kesinleşmiş ceza mahkumiyetlerinin ve güvenlik tedbirlerinin işlendiği sicildir. Adli sicil kaydı e-devlet sistemi üzerinden rahatlıkla çıkarılabilmektedir. Ancak adlî sicil ve arşiv bilgileri gizlidir. Bu bilgiler, görevlilerce açıklanamaz ve bu Kanun hükümlerine göre verilen kişi, kurum ve kuruluşlarca veriliş amacı dışında kullanılamaz.
Adli sicil kaydının tutulması; temel cezanın belirlenmesi, tekerrür hali, hapis cezasının ertelenmesi, kamu davasının ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması vs. halleri için önemlidir.
Adli sicil, 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu ile düzenlenmektedir. Bu yasa ile birlikte mahkemelerin adli sicil kayıtlarının silinmesi konusundaki yetkisi kaldırılmıştır.
Hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk Hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye’de suç işlemiş olan yabancıların kayıtları da dahil tüm adlî sicil bilgileri; mahallinde bilgisayar ortamına aktarılmasını takiben, Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğündeki Merkezî Adlî Sicilde tutulur.
Adli Sicile Kaydedilecek Bilgiler Nelerdir?
Adli sicile kaydedilecek bilgiler 5352 sayılı kanunun 4. maddesinde düzenleme alanı bulmuştur. Bir bilginin adli sicile kaydedilebilmesi için; kararın Türk Mahkemeleri tarafından verilmiş olması, kesinleşmiş olması ve mahkumiyet hükmü niteliğinde olması gerekmektedir.
|
Adli sicile kaydedilemeyecek hususlar ise şunlardır;
- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri,
- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar,
- İdarî para cezasına ilişkin kararlar.
Kayıtların Silinmesi Nasıl Olur?
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu ile mahkemelerce adli sicil ve arşiv kayıtlarının silinmesi kaldırılmıştır. Artık adli sicil ve arşiv kayıtları Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından silinmektedir.
Adli Sicil Kanununun 9. maddesine göre; “Adlî sicildeki bilgiler; a) Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, b) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, c) Ceza zamanaşımının dolması, d) Genel af, Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.” Adli sicildeki bilgiler silinse bile arşiv kaydına alınır ve ölüm halinde tamamen silinir.
Arşiv bilgileri ise istisnai hallerde silinebilmektedir;
|
Bu durumda asli sicil ve adli sicil arşiv kaydı şu hallerde aynı anda silinebilir:
- Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde,
- Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde.
Adlî sicil ve arşiv kayıtlarının silinmesiyle ilgili kararları almak ve kanunla verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün teklifi ve Bakan onayı ile üç hâkimden oluşan bir komisyon kurulur.
Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Ezgi YÜCEL