Gizli Soruşturmacı, Araçla İzleme, Tanık Koruma Tedbirleri
Gizli Soruşturmacı, Araçla İzleme, Tanık Koruma gibi tedbirler de yine Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiş olan koruma tedbirlerindendir.
Gizli Soruşturmacı Görevlendirilmesi Nedir?
Gizli soruşturmacı, gizli yada açık kimlikle suç işlendiği konusunda kuvvetli şüphe bulunması halinde olayın çözülmesi için görevlendirilen kamu görevlisidir. Soruşturmacı, faaliyetlerini izlemekle görevlendirildiği örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve bu örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili delilleri toplamakla yükümlüdür.
Şartları:
Gizli soruşturmacı görevlendirilmesinin koşulları şunlardır;
- Soruşturma konusu suçun işlendiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunmalıdır.
- Başka şekilde delil elde etme olasılığı bulunmamalıdır.
- Görevlendirilen kişi kamu görevlisi olmalıdır.
- Katalog suçlardan biri işlenmiş olmalıdır.
- Hakim tarafından söz konusu tedbirin uygulanması yönünde karar verilmelidir.
Katalog suçlar Ceza Muhakemesi Kanununun 139. maddesinin 7. fıkrasında şu şekilde sıralanmıştır;
|
Sonuçları:
Ceza Muhakemesi Kanununda gizli soruşturmacının ne kadar süreyle görevlendirileceği hususunda herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Yani süre sınırı bulunmamaktadır.
Soruşturmacının kimliği değiştirilebilir. Bu kimlikle hukukî işlemler yapılabilir. Kimliğin oluşturulması ve devam ettirilmesi için zorunlu olması durumunda gerekli belgeler hazırlanabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir.
Soruşturmacı, görevini yerine getirirken suç işleyemez ve görevlendirildiği örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulamaz.
Soruşturmacı görevlendirilmesi suretiyle elde edilen kişisel bilgiler, görevlendirildiği ceza soruşturması ve kovuşturması dışında kullanılamaz.
Teknik Araçlarla İzleme Nedir?
Teknik araçlarla izleme, insanın görme ve işitme duyusuyla elde edebileceğinin ötesinde özel düzenekler vasıtasıyla delil elde edilmesidir. Teknik araçlarla izleme tedbiri ile şüpheli ve sanığın belli alanlardaki tavır, ses ve görüntüleri incelenebilmektedir.
Şartları:
Teknik araçlarla izleme tedbirinin koşulları şunlardır;
- Suç işlendiği yönünde somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunmalıdır.
- Başka şekilde kanıt elde edilmesi mümkün olmamalıdır.
- Tedbir şüphelinin veya sanığın kamuya açık alanlardaki faaliyetini kapsamalıdır.
- Katalog suçlardan biri işlenmelidir.
|
- Hakim gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı kararı bulunmalıdır.
Sonuçları:
Teknik araçlarla izleme kararı en çok üç haftalık süre için verilebilir. Bu süre gerektiğinde bir hafta daha uzatılabilir. Ancak, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak gerekli görülmesi hâlinde, hâkim yukarıdaki sürelere ek olarak her defasında bir haftadan fazla olmamak ve toplam dört haftayı geçmemek üzere uzatılmasına karar verebilir. Teknik araçlarla izleme tedbiri ile birlikte gizli soruşturmacı görevlendirilmesi halinde bu fıkrada belirtilen süreler bir kat artırılarak uygulanır.
Elde edilen deliller, yukarıda sayılan suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma dışında kullanılamaz; ceza kovuşturması bakımından gerekli olmadığı taktirde Cumhuriyet savcısının gözetiminde derhâl yok edilir.
Tanık Koruma Tedbiri Nedir?
Tanık kamusal bir görev olup zorunludur. Tanıklık yapan kişilerin kendilerinin ve ailelerinin tehlike altına girmeleri mümkündür.
Tanık koruma tedbirleri şunlardır:
|
Şartları:
Tanık koruma tedbirinin uygulanacağı haller şunlardır:
- Türk Ceza Kanununda ve ceza hükmü içeren özel kanunlarda yer alan ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve alt sınırı on yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar, Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla kurulan bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen alt sınırı iki yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar ile terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar söz konusu olmalıdır.
- Ceza muhakemesinde tanık olarak dinlenenler ile 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 236 ncı maddesine göre tanık olarak dinlenen suç mağdurla, dinlenenlerin nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu, ikinci derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içerisinde olduğu kişiler tanık koruma tedbirinden yararlanabilir.
- Tanık koruma kararı alınmasında zorunluluk bulunmalıdır.
- Tanık koruma tedbiri kararları; soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından, kovuşturma evresinde Cumhuriyet savcısı veya tanığın istemi üzerine veya re’sen mahkemece verilir.
Tedbirin Süresi, Uygulanması ve Kaldırılması
Bu tedbirlerin kaldırılmasına veya tedbirlerin aynen devam etmesine, 6 ncı maddede belirtilen makam ve mercilerce re’sen veya hakkında tedbir uygulanan kişinin istemi üzerine kararın uygulandığı tarihten başlamak üzere ve en geç birer yıl aralıklarla karar verilir.
Tanık koruma tedbiri şu hallerde kaldırılabilir;
|
İçeriğin Yayından Çıkartılması Ve Erişimin Engellenmesi Tedbiri Nedir?
Şartları:
İçeriğin Yayından Çıkartılması Ve Erişimin Engellenmesi tedbirinin uygulanabilmesi için;
- İnternet ortamında yayın yapılmış olmalıdır.
- Katalog suçlardan birinin işlendiği yönünde yeterli şüphe bulunmalıdır.
|
- İçeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hâkim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilebilir. Bu durumda Cumhuriyet savcısı kararını yirmidört saat içinde hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmidört saat içinde verir.
Sonuçları:
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğin çıkarılmasını ve/veya erişimin engellenmesini de isteyebilir.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hâkim bu maddede belirtilen kapsamda içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verebilir.
Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Ezgi YÜCEL