Yasaklanmış Hakların İadesi Nedir?
Yasaklanmış hakların iadesi, bir ceza sonucu verilen süresiz yasaklılık ve ehliyetsizliklerin kaldırılmasıdır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile eski kanundaki ömür boyunca bazı haklardan yoksun bırakma sistemi terk edilmiştir. Yani ilk mahkumiyet kararının infaz edilmesinden belirli bir süre geçmesiyle birlikte yasaklanmış hakların geri verilmesi mümkündür.
Söz konusu yasaklılık hallerine “kamu hizmetlerinden yasaklanma”, “memuriyetten mahrumiyet”, “seçme veya seçilme hakkından yoksun kılınma”, “ihalelere girmekten men”, “yasal kısıtlılık altında bulundurulma”, “sürücü belgesinin geri alınması”, “işyerinin kapatılması” vb. örnek verilebilir.
TCK’ya göre cezanın infazıyla birlikte yasaklanmış haklar ortadan kalkar. Ancak özel kanunların bazıları hükümlünün mahkumiyet nedeniyle bazı hakları kullanmasını engelleyen hükümler taşımaktadır.
Memnu Hakların İadesi (Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi) Şartları Nelerdir?
Memnu hakların iadesi hususu Adli Sicil Kanununun 13/A maddesinde düzenlenmektedir.
|
5352 sayılı Adli Sicil Kanunun 13/A maddesi gereği memnu hakların iadesi talebinde bulunabilmek için üç şartın bir arada bulunması zorunludur:
- Mahkum olunan cezanın infaz edilmesi gerekmektedir. Koşullu salıverilme halinde ise hükümlünün denetim süresini de tamamlayarak ceza mahkemesinin mahkumiyet hükmünde yer alan tüm ceza süresinin infaz edilmesi aranmaktadır.
- Memnu hakların iadesi için cezasının infazından itibaren 3 yıllık bir süre geçmiş olmalıdır. şayet bu süre geçmediyse memnu hakların iadesi talebinde bulunulamaz.
- Memnu hakların iadesinin son şartı cezanın infazından başlamak üzere 3 yıllık süre de dahil olmak üzere hükümlünün yeni bir suç işlememesi ve yaşamını “iyi halli” olarak sürdürdüğüne dair mahkemede kanaat oluşması gerekmektedir.
|
Bu şartların yanı sıra memnu hakların iadesi talebinde bulunmak için yetkili mahkemeye bir dilekçe verilmelidir.
Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukukî nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.
Memnu Hakların İadesi Kararı İçin Yetkili Mahkeme Nedir?
Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararını vermeye yetkili mahkemeler şunlardır;
- Memnu hakların iadesi kararı, hükümlünün yargılandığı mahkeme tarafından verilebilir.
- Hükümlü, hükmü veren mahkeme dışında bir yerde ikamet ediyorsa ikamet ettiği yerde bulunan ve mahkumiyet hükmünü veren mahkemeyle aynı dereceli bir mahkemeye başvurarak memnu hakların iadesi talebinde bulunabilir.
Hükümlü bu iki mahkemeden herhangi birini tercih edebilecekse de mahkumiyet hükmünü veren mahkeme tüm evrakları barındırdığından daha hızlı karar verilebilmesi için bu mahkemeye başvurmakta fayda vardır.
Mahkeme yargılama sonucunda talebin kabulüne veya reddine karar verecektir. Mahkeme yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda koşulların varlığını tespit ederse talebi kabul eder ve yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verir, hüküm kesinleşmesi halinde adlî sicil arşivine kaydedilir Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebini inceleyen mahkeme ise kanunda aranan koşulların gerçekleşmemesi durumunda talebi reddedecektir
Memnu Hakların İadesinin Devlet Memurluğuna Etkisi Nedir?
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48/A-5 maddesi; “Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.” düzenlemesine yer vermiştir.
Kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verilirse yasaklanmış tüm haklarına kavuşur. Memnu hakların iadesi kararı memuriyet önündeki engelleri de kaldırır.
Memnu Hakların İadesinin Adli Sicile Etkisi Nedir?
Adli Sicil Kanununa göre memnu hakların iadesi kararı kişinin adli sicil kaydına yazılır. Memnu hakların iadesi kararı adli sicil kaydının silinmesi kararı verildiğinde kayıtlardan çıkarılır.
Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adlî sicil arşivine kaydedilir.
Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Ezgi YÜCEL